Back To Top

 • Voor Jong . . .

  De schuts is er ook voor de jeugd. Broederschap en gezelligheid staan bij ons hoog in het vaandel.

 • . . . en oud

  Jan Geelen was met statiedag 2014 maar liefst 60 jaar lid! .

 • Oude en nieuwe tradities

  Hiernaast op weg naar de koningskroning, een nieuw traditie sinds enkele tientallen jaren.

 • Dames en meiden van harte welkom

  De tijden veranderen en de schuts verandert mee. Op onze eigen manier proberen we onze oude tradities levend te houden in de huidige tijdsgeest. Daar horen vrouwen bij het gilde bij. En natuurlijk volwaardig lid, vastgelegd in een nieuw unaniem goedgekeurd reglement.

 • Zin om te vendelen of trommen?

  Ben je 8 jaar of ouder en heb je zin om te vendelen of te trommen? We hebben al een gezellige groep tamboertjes en vendeliers maar daar kunnen er meer bij! Heb je zin, laat je ouders dan contact met ons opnemen.

Blog 2018

2018-06-09 Dromen Doen Heusden

2018-06-10 Kleine gildedag Drunen

2018-10-13 Hoofdliedendag 2018

Op  zaterdag 13 Oktober 2018 heeft de Onze Lieve Vrouwe Schuts de heilige eucharistieviering tijdens de jaarlijkse Hoofdliedendag mogen opluisteren.

De hoofdliedendag wordt ieder jaar georganiseerd door de Noord-Brabantse Federatie van Schuttersgilden, op deze dag komen meer dan 300 hoofdlieden van alle gilden uit Noord Brabant bijeen om over thema's rondom het gildewezen te praten. Deze dag wordt traditioneel begonnen met een eucharistieviering welke door één gilde wordt opgeluisterd. Dit jaar was Kring Maasland aan de beurt om een gilde te leveren waarop wij ons direct hebben aangemeld. En niet tevergeefs, wij werden uitgekozen om deze viering op te luisteren. Dat het een grote eer was was goed te zien aan de opkomst van ons gilde, maar liefst 43 leden waren aanwezig. Indrukwekkend was het om vooraan in een stoet van meer dan 300 gildebroeders en zusters uitgedost in de mooiste kleding en kleuren de schitterende St Jan binnen te gaan. 

Voor de gelegenheid had Marielle van de Sanden het avondwake koor en het gemengd koor samen gebracht om de mis muzikaal op te luisteren. 

Het was een geweldige eer om dit met ons gilde te mogen doen. We hebben d'n Elshout weer op de kaart gezet.

Tijdens het officiele programma was er voor een tweetal gildebroeders van ons gilde nog een hele grote verassing. 

Nico van Drunen en Ad de Jong ontvingen van voorzitter van de NBFS de onderscheiding in zilver voor hun verdiensten voor het vendelen in het brabantse gildewezen. Mede door hen staat het vendelen nu op het hoge niveau waar het is, zei hebben cachet gegeven aan het vendelen. 

IMG 1384

IMG 1397

Nico en Ad

2018-09-15 Statiedag

Op zaterdag 15 september vond de jaarlijkse statiedag plaats. Een lange traditie, van vroeger uit ook wel d'n teerdag genoemd. Een dag waar het gilde feest viert en de pot verteert. Een dag waarop het gilde ook zijn jubilarissen huldigt. Dit jaar twee stuks, Cees Blankers 40 jaar lid en Theo Brok 25 jaar lid. De ochtend staat in het teken van het schieten. Door de gildebroeders en gildezusters wordt gestreden om het mariabeeldje. Dit beeldje kun je als gildebroeder enkel bij deze wedstrijd bemachtigen. Dit jaar werd de wedstrijd gewonnen door Jack Moonen. Omdat deze het beeldje al ooit eerder heeft gewonnen schoof het door naar de eerste schutter die het nog nooit heeft gewonnen. Lucien Klerks mocht met de achtste plaats het beeldje ontvangen uit de handen van Kapitein Gerard Smits. Die drukte hem op het hart er zuinig op te zijn want je krijgt het maar 1 keer in je leven.

IMG 1289

Om half twee was de eucharistieviering waar we in optocht naar toe trokken vanaf onze schutskamer 'in den Gekroonden Hoed'. De jubilarissen waren opgehaald in luxe limousines en reden als echte royalties mee tussen het gilde, een schitterend gezicht. Na de eucharistieviering was er een receptie in ‘de Spil’, ons gezellige clubhuis/schietterrein aan de Dekkerseweg. Het zat goed vol, gezellig vol, na de koffie en gebak nam de hoofdman het woord. Als eerste om iedereen te attenderen op Rabo clubkas campagne waar we dit jaar weer aan mee doen. Iedere stem kunnen we goed gebruiken, ook die van u. Daarna werden de nieuwe gildevrienden geïnstalleerd. We hebben al 24 jaar lang een viertal gildevrienden die de schuts een warm hart toedragen, het clubke van Adri de Bonth, Martie Klerks, Jan van Loon en Frie van Asten is versterkt met Johan van de Wiel en Kees Muskens. Een mooie uitbreiding en verjonging. Overigens zijn we nog steeds op zoek naar gildevrienden. Draag jij de schuts een warm hart toe? Wil je genieten van onze festiviteiten zonder de plichten van het lidmaatschap? Neem dan gerust contact met ons op via onze site olvschuts.nl.

 

Na de installatie van de nieuwe gildevrienden was het tijd voor het huldigen van de jubilarissen. Beide jubilarissen zijn uit het zelfde hout gesneden liet de Hoofdman in zijn toespraken horen. Geen opvallende persoonlijkheden, liever op de achtergrond. Maar wel altijd aanwezig als we uitrukken of als er hulp nodig is. Cees Blankers haalt onder andere oud papier mee op en zit bij de schoefelploeg van het kapelletje. Theo haalt ook oud papier op en heeft jarenlang in het bestuur gezeten van het Elshouts Spektakel namens de Onze Lieve Vrouwe Schuts. Twee gildebroeders die zo de Hoofdman zei: ‘hem nauw aan het hart liggen, waar hij heel blij mee is’. Voor Cees Blankers was er ook nog een verrassing, tijdens de huldiging verschenen er 3 kleurrijke gasten in ons onderkomen, het bestuur van Kring Maasland. Cees Blankers werd door de kring hoofdman naar voren geroepen en fraai toegesproken. Voor alle verdienste bij de schuts en zijn 40 jaar lidmaatschap ontving Cees de kringonderscheiding in zilver. Na de officiële verhandelingen was het tijd voor een gezellige feestmiddag die via een heerlijk warm buffet verzorgt door De Remise overging in de feestavond. Het was een geweldige dag.

schuts201861

schuts201847

schuts201860

schuts201859

2018-05-12 Oprichting St Barbara en Onze Lieve Vrouwe Schuts Vlijmen

Op zaterdag 12 mei waren we uitgenodigd om de oprichting van het nieuwe gilde St Barbara en Onze Lieve Vrouwe Schuts Vlijmen te vieren.

Beide gilden waren te klein om zelfstandig door te gaan en hebben besloten om samen te gaan als 1 nieuw gilde. 

Het weer was schitterend, het beloofde een mooie dag te worden. De dag werd natuurlijk begonnen met een eucharistieviering in de grote kerk van Vlijmen. Het was een plechtige mis met mooie toespraken van de federatie voorzitter, de nieuwe Hoofdman Frans van Delft en anderen. 

Na de mis werd er op het plein voor de kerk de erewijn aangeboden voor alle aanwezigen. De interim burgemeester Dhr Augustijn deed een mooi woordje waarna onze hoofdman het woord kreeg. We waren namelijk niet met lege handen naar dit feestje gekomen. In een verpakking van de Gall en Gall, die velen op het verkeerde been had gezet, hadden we een beeldje van onze lieve vrouw gedaan. De hoofdman van het nieuwe gilde was zeer content met deze verrassing en beloofde een mooi plekje voor haar te vinden. 

In optocht zijn we daarna naar de moerputten gegaan. Ons gilde met de standaardruiter voorop. Frans van Delft had hier nog speciaal voor gebeld, of onze standaardruiter ook mee kwam dan kon deze voorop in de optocht. Uiteraard ging Jan Knippels mee als standaardruiter, hij had veel bekijks en eenmaal op het feestterrein bleek het paard een leuke attractie voor kinderen om even op te zitten. Het was een gezellig samenzijn, informeel, gemoedelijk. De koffie met broodjes smaakten uitstekend en waren net als al het drinken die middag gratis. Het was een zeer geslaagde start van het nieuwe gilde, laten we hopen dat het ze zo voor de wind zal blijven gaan.

IMG 0280

IMG 0281

IMG 0282