Back To Top

 • Voor Jong . . .

  De schuts is er ook voor de jeugd. Broederschap en gezelligheid staan bij ons hoog in het vaandel.

 • . . . en oud

  Jan Geelen was met statiedag 2014 maar liefst 60 jaar lid! .

 • Oude en nieuwe tradities

  Hiernaast op weg naar de koningskroning, een nieuw traditie sinds enkele tientallen jaren.

 • Dames en meiden van harte welkom

  De tijden veranderen en de schuts verandert mee. Op onze eigen manier proberen we onze oude tradities levend te houden in de huidige tijdsgeest. Daar horen vrouwen bij het gilde bij. En natuurlijk volwaardig lid, vastgelegd in een nieuw unaniem goedgekeurd reglement.

 • Zin om te vendelen of trommen?

  Ben je 8 jaar of ouder en heb je zin om te vendelen of te trommen? We hebben al een gezellige groep tamboertjes en vendeliers maar daar kunnen er meer bij! Heb je zin, laat je ouders dan contact met ons opnemen.

2019-05-05 Koningskroning

Op dagen dat we als schuts op pad gaan zorgt Maria vaak voor goed weer, zo ook deze zondag. Om negen uur verzamelt in onze schutskamer 'in den Gekroonden Hoed' waar de koffie voor ons klaar stond vertrokken we stipt op tijd naar de kerk waar het St Hubertusgilde aansloot om de koningskroning te vieren. Het kronen van de koning in de heilige eucharistieviering is geen eeuwenoude traditie maar 27 jaar geleden bedacht door wijlen hoofdman Jos Klerks. Het is mooi om te zien dat zo vele mensen deze traditie hebben omarmt en de koningskroning bij wonen. Tijdens de plechtige installatie vertelt de hoofdman wat de rechten en de plichten zijn van de koning, de koning is het gezag van het gilde, hij ontvangt alle eer van de gilde en is derhalve de eer zelve en draagt daarom de kroon, de ketting en de praal. Na het afleggen van de eed van trouw wordt de ketting en de praal door de hoofdman omgehangen. De koning wordt door de gildeheer gekroond. Daarna schreit de koning over het vaandel dat op de grond is uitgelegd, een grote eer welke slechts is voorbehouden aan de paus, koning Willem Alexander en de koning van Onze Lieve Vrouwe Schuts.
Na de mis heeft de vaandrig de vendelgroet gebracht aan de koning en de kerkelijke overheid waarna we naar de Spil zijn gegaan voor een kop koffie met worstenbroodje. Het was weer een bijzonder moment, een traditie waardig.

IMG 9083

IMG 9091

IMG 9095

IMG 9145