Back To Top

 • Voor Jong . . .

  De schuts is er ook voor de jeugd. Broederschap en gezelligheid staan bij ons hoog in het vaandel.

 • . . . en oud

  Jan Geelen was met statiedag 2014 maar liefst 60 jaar lid! .

 • Oude en nieuwe tradities

  Hiernaast op weg naar de koningskroning, een nieuw traditie sinds enkele tientallen jaren.

 • Dames en meiden van harte welkom

  De tijden veranderen en de schuts verandert mee. Op onze eigen manier proberen we onze oude tradities levend te houden in de huidige tijdsgeest. Daar horen vrouwen bij het gilde bij. En natuurlijk volwaardig lid, vastgelegd in een nieuw unaniem goedgekeurd reglement.

 • Zin om te vendelen of trommen?

  Ben je 8 jaar of ouder en heb je zin om te vendelen of te trommen? We hebben al een gezellige groep tamboertjes en vendeliers maar daar kunnen er meer bij! Heb je zin, laat je ouders dan contact met ons opnemen.

2019-04-30 Koningschieten

Traditioneel is het koningschieten op de laatste dinsdag van april, kermisdinsdag. Zo staat in het reglement van de Onze Lieve Vrouwe Schuts. Toen wij dan ook van de gemeente Heusden hoorden dat de kermis twee weken naar voren werd gezet waren wij niet blij. Kermis en koningschieten zijn een twee-eenheid, maar het koningschieten kan niet verzet worden, het reglement is daarin duidelijk, dus hadden we koningschieten zonder kermis. En dat ging prima. 's Ochtends tijdens het verzamelen bij onze schutskamer bleek al snel dat er een hoge opkomst was. Na een korte viering in de kerk zijn we naar de Spil gegaan waar een heerlijke koffietafel klaar stond. Heerlijke broodjes en natuurlijk ouderwetse zult. Na de koffietafel was er een kleine vergadering waarin koning Johan Klerx namens hem en zijn Franka een schitterend koningschild aanbood.
Dit jaar mochten we ook een nieuw lid installeren, Marinus van Sluisveld zoon van Kees van Sluisveld ontvang na het afleggen van de eed van trouw het zilveren hartje en oorkonde als bewijs van zijn lidmaatschap.
Exact op tijd verscheen wethouder van Bokhoven op het gildeterrein, als grote verassing had deze zijn collega wethouders ook allemaal mee genomen. Het is mooi om te zien dat het gildewezen zo belangrijk wordt gevonden door ons gemeentebestuur. Nadat de boom was gevrijd door wethouder van Bokhoven en gildeheer Hedebouw konden de gildebroeders de strijd aangaan voor het koningschap. Na het 122e schot wist Ton Kolmans deze strijd te winnen. Bij de jeugd wist Luc jeugdkoning te worden na het 32e schot.
Onder de boom heeft de koning zijn handen gewassen als teken van reinheid en heeft hij de ketting en praal omgehagen gekregen. De kroon kreeg hij in zijn hand, die mag na de koningskroning pas op. Zoals het hoort zijn we met het hele gilde de koningin thuis op gaan halen waarna er een hele gezellige middag in de Spil was.IMG 8939

IMG 8978