Back To Top

 • Voor Jong . . .

  De schuts is er ook voor de jeugd. Broederschap en gezelligheid staan bij ons hoog in het vaandel.

 • . . . en oud

  Jan Geelen was met statiedag 2014 maar liefst 60 jaar lid! .

 • Oude en nieuwe tradities

  Hiernaast op weg naar de koningskroning, een nieuw traditie sinds enkele tientallen jaren.

 • Dames en meiden van harte welkom

  De tijden veranderen en de schuts verandert mee. Op onze eigen manier proberen we onze oude tradities levend te houden in de huidige tijdsgeest. Daar horen vrouwen bij het gilde bij. En natuurlijk volwaardig lid, vastgelegd in een nieuw unaniem goedgekeurd reglement.

 • Zin om te vendelen of trommen?

  Ben je 8 jaar of ouder en heb je zin om te vendelen of te trommen? We hebben al een gezellige groep tamboertjes en vendeliers maar daar kunnen er meer bij! Heb je zin, laat je ouders dan contact met ons opnemen.

2018-04-24 Koningschieten

Op dinsdag 24 april 2018 vond het jaarlijkse koningschieten weer plaats. Vanaf het stamcafe 'in den Gekroonden Hoed' marcheerden we naar de St. Jan evangelist voor een plechtige eucharistie viering. Op de terugweg begon het een beetje te regenen maar dat waren meteen de enige druppels van die dag. 

Na een uitstekende koffietafel werd een kleine vergadering belegd. Traditioneel bood de huidige koning een koningschild aan. Mari en Mieke hebben een schitterend schild geschonken, een groot hart, lichtjes gehamerd met daarop een koe en een kalf. De hoofdman bedankte Mari en Mieke voor het voorbeeldig uitvoeren van het koningschap afgelopen jaar. 

Daarna werden twee nieuwe gildebroeders geinstalleerd, Adri de Bonth en Jan van Es. De hoofdman heeft hen eerst de rechten en plichten van het gildebroederschap voorgelezen waarna zij de eed van trouw hebben afgelegd. Beide ontvingen een certificaat en een zilveren speldje in de vorm van een hart als teken van hun lidmaatschap.

Installatie Jan en Adri

Rond elf uur konden we dan eindelijk gaan schieten. De boom werd gevreid door Frank Horvers van de Gemeente Heusden gevolgd door onze gildeheer en beschermvrouwe. Het werd een spannende wedstrijd, iedereen die mee schoot heeft gedacht dat hij serieus kans had tijdens zijn 3e schot. Maar uiteindelijk hebben we nog meer dan een ronde doorgeschoten. Met het 120e schot wist Johan Klerx het laatste hout naar beneden te halen. Bij de jeugd wist Jordi Smits weer de titel jeugdkoning te behalen.

Koning Johan en Jordi

In optocht zijn we de koningin in de scheidingstraat op gaan halen, Franka was helemaal trots op haar Johan. Via de norbertijnenstraat zijn we terug gemarcheerd naar de Spil, leuk om te zien dat mensen naar buiten komen als het gilde langs komt. 

In de Spil wachtte ons soep met broodjes waarna we een gezellige middag hebben gehad. Het was een zeer geslaagde dag.