Back To Top

 • Voor Jong . . .

  De schuts is er ook voor de jeugd. Broederschap en gezelligheid staan bij ons hoog in het vaandel.

 • . . . en oud

  Jan Geelen was met statiedag 2014 maar liefst 60 jaar lid! .

 • Oude en nieuwe tradities

  Hiernaast op weg naar de koningskroning, een nieuw traditie sinds enkele tientallen jaren.

 • Dames en meiden van harte welkom

  De tijden veranderen en de schuts verandert mee. Op onze eigen manier proberen we onze oude tradities levend te houden in de huidige tijdsgeest. Daar horen vrouwen bij het gilde bij. En natuurlijk volwaardig lid, vastgelegd in een nieuw unaniem goedgekeurd reglement.

 • Zin om te vendelen of trommen?

  Ben je 8 jaar of ouder en heb je zin om te vendelen of te trommen? We hebben al een gezellige groep tamboertjes en vendeliers maar daar kunnen er meer bij! Heb je zin, laat je ouders dan contact met ons opnemen.

Blog 2018

Blog 2018

2018-10-13 Hoofdliedendag 2018

Op  zaterdag 13 Oktober 2018 heeft de Onze Lieve Vrouwe Schuts de heilige eucharistieviering tijdens de jaarlijkse Hoofdliedendag mogen opluisteren.

De hoofdliedendag wordt ieder jaar georganiseerd door de Noord-Brabantse Federatie van Schuttersgilden, op deze dag komen meer dan 300 hoofdlieden van alle gilden uit Noord Brabant bijeen om over thema's rondom het gildewezen te praten. Deze dag wordt traditioneel begonnen met een eucharistieviering welke door één gilde wordt opgeluisterd. Dit jaar was Kring Maasland aan de beurt om een gilde te leveren waarop wij ons direct hebben aangemeld. En niet tevergeefs, wij werden uitgekozen om deze viering op te luisteren. Dat het een grote eer was was goed te zien aan de opkomst van ons gilde, maar liefst 43 leden waren aanwezig. Indrukwekkend was het om vooraan in een stoet van meer dan 300 gildebroeders en zusters uitgedost in de mooiste kleding en kleuren de schitterende St Jan binnen te gaan. 

Voor de gelegenheid had Marielle van de Sanden het avondwake koor en het gemengd koor samen gebracht om de mis muzikaal op te luisteren. 

Het was een geweldige eer om dit met ons gilde te mogen doen. We hebben d'n Elshout weer op de kaart gezet.

Tijdens het officiele programma was er voor een tweetal gildebroeders van ons gilde nog een hele grote verassing. 

Nico van Drunen en Ad de Jong ontvingen van voorzitter van de NBFS de onderscheiding in zilver voor hun verdiensten voor het vendelen in het brabantse gildewezen. Mede door hen staat het vendelen nu op het hoge niveau waar het is, zei hebben cachet gegeven aan het vendelen. 

IMG 1384

IMG 1397

Nico en Ad

2018-09-15 Statiedag

Op zaterdag 15 september vond de jaarlijkse statiedag plaats. Een lange traditie, van vroeger uit ook wel d'n teerdag genoemd. Een dag waar het gilde feest viert en de pot verteert. Een dag waarop het gilde ook zijn jubilarissen huldigt. Dit jaar twee stuks, Cees Blankers 40 jaar lid en Theo Brok 25 jaar lid. De ochtend staat in het teken van het schieten. Door de gildebroeders en gildezusters wordt gestreden om het mariabeeldje. Dit beeldje kun je als gildebroeder enkel bij deze wedstrijd bemachtigen. Dit jaar werd de wedstrijd gewonnen door Jack Moonen. Omdat deze het beeldje al ooit eerder heeft gewonnen schoof het door naar de eerste schutter die het nog nooit heeft gewonnen. Lucien Klerks mocht met de achtste plaats het beeldje ontvangen uit de handen van Kapitein Gerard Smits. Die drukte hem op het hart er zuinig op te zijn want je krijgt het maar 1 keer in je leven.

IMG 1289

Om half twee was de eucharistieviering waar we in optocht naar toe trokken vanaf onze schutskamer 'in den Gekroonden Hoed'. De jubilarissen waren opgehaald in luxe limousines en reden als echte royalties mee tussen het gilde, een schitterend gezicht. Na de eucharistieviering was er een receptie in ‘de Spil’, ons gezellige clubhuis/schietterrein aan de Dekkerseweg. Het zat goed vol, gezellig vol, na de koffie en gebak nam de hoofdman het woord. Als eerste om iedereen te attenderen op Rabo clubkas campagne waar we dit jaar weer aan mee doen. Iedere stem kunnen we goed gebruiken, ook die van u. Daarna werden de nieuwe gildevrienden geïnstalleerd. We hebben al 24 jaar lang een viertal gildevrienden die de schuts een warm hart toedragen, het clubke van Adri de Bonth, Martie Klerks, Jan van Loon en Frie van Asten is versterkt met Johan van de Wiel en Kees Muskens. Een mooie uitbreiding en verjonging. Overigens zijn we nog steeds op zoek naar gildevrienden. Draag jij de schuts een warm hart toe? Wil je genieten van onze festiviteiten zonder de plichten van het lidmaatschap? Neem dan gerust contact met ons op via onze site olvschuts.nl.

 

Na de installatie van de nieuwe gildevrienden was het tijd voor het huldigen van de jubilarissen. Beide jubilarissen zijn uit het zelfde hout gesneden liet de Hoofdman in zijn toespraken horen. Geen opvallende persoonlijkheden, liever op de achtergrond. Maar wel altijd aanwezig als we uitrukken of als er hulp nodig is. Cees Blankers haalt onder andere oud papier mee op en zit bij de schoefelploeg van het kapelletje. Theo haalt ook oud papier op en heeft jarenlang in het bestuur gezeten van het Elshouts Spektakel namens de Onze Lieve Vrouwe Schuts. Twee gildebroeders die zo de Hoofdman zei: ‘hem nauw aan het hart liggen, waar hij heel blij mee is’. Voor Cees Blankers was er ook nog een verrassing, tijdens de huldiging verschenen er 3 kleurrijke gasten in ons onderkomen, het bestuur van Kring Maasland. Cees Blankers werd door de kring hoofdman naar voren geroepen en fraai toegesproken. Voor alle verdienste bij de schuts en zijn 40 jaar lidmaatschap ontving Cees de kringonderscheiding in zilver. Na de officiële verhandelingen was het tijd voor een gezellige feestmiddag die via een heerlijk warm buffet verzorgt door De Remise overging in de feestavond. Het was een geweldige dag.

schuts201861

schuts201847

schuts201860

schuts201859

2018-05-12 Oprichting St Barbara en Onze Lieve Vrouwe Schuts Vlijmen

Op zaterdag 12 mei waren we uitgenodigd om de oprichting van het nieuwe gilde St Barbara en Onze Lieve Vrouwe Schuts Vlijmen te vieren.

Beide gilden waren te klein om zelfstandig door te gaan en hebben besloten om samen te gaan als 1 nieuw gilde. 

Het weer was schitterend, het beloofde een mooie dag te worden. De dag werd natuurlijk begonnen met een eucharistieviering in de grote kerk van Vlijmen. Het was een plechtige mis met mooie toespraken van de federatie voorzitter, de nieuwe Hoofdman Frans van Delft en anderen. 

Na de mis werd er op het plein voor de kerk de erewijn aangeboden voor alle aanwezigen. De interim burgemeester Dhr Augustijn deed een mooi woordje waarna onze hoofdman het woord kreeg. We waren namelijk niet met lege handen naar dit feestje gekomen. In een verpakking van de Gall en Gall, die velen op het verkeerde been had gezet, hadden we een beeldje van onze lieve vrouw gedaan. De hoofdman van het nieuwe gilde was zeer content met deze verrassing en beloofde een mooi plekje voor haar te vinden. 

In optocht zijn we daarna naar de moerputten gegaan. Ons gilde met de standaardruiter voorop. Frans van Delft had hier nog speciaal voor gebeld, of onze standaardruiter ook mee kwam dan kon deze voorop in de optocht. Uiteraard ging Jan Knippels mee als standaardruiter, hij had veel bekijks en eenmaal op het feestterrein bleek het paard een leuke attractie voor kinderen om even op te zitten. Het was een gezellig samenzijn, informeel, gemoedelijk. De koffie met broodjes smaakten uitstekend en waren net als al het drinken die middag gratis. Het was een zeer geslaagde start van het nieuwe gilde, laten we hopen dat het ze zo voor de wind zal blijven gaan.

IMG 0280

IMG 0281

IMG 0282

2018-05-26 Viering St Jan

Op zaterdag 26 mei mochten we met ons gilde de heilige eucharistieviering van 19:00 uur in de St Jan opluisteren.

Het bleek een lastige avond voor veel gildebroeders. Uiteindelijk waren we toch met 25 personen aanwezig en waren er veel partners mee naar Den Bosch getogen.

Omdat het aantal afmeldingen bij de tamboers erg hoog was liep onze Hoofdman weer eens een keer in het witte pak. Oud hoofdman Leon Klerks was bereid gevonden om weer even hoofdman te zijn. Het zag er vertrouwd uit. 

Na de eucharistieviering hebben we een vendeldemonstratie gegeven welke zeer werd gewaardeerd. Omdat enkele mensen in rolstoel de demonstratie hadden gemist hebben Jack en Ton een tweede demonstratie gegeven voor deze mensen. Daarna gezellig koffie met een bosche bol in 'de Saeck', onder een heerlijke zomerse avondzon. Het was genieten, gezellig met zijn allen. In optocht weer terug naar de parkeergarage wat voor veel vragen en reacties zorgde bij de mensen die ons zagen gaan.

WhatsApp Image 2018 05 27 at 12.37.56

WhatsApp Image 2018 05 27 at 12.37.57

WhatsApp Image 2018 05 27 at 12.37.59 1

WhatsApp Image 2018 05 27 at 12.38.01

WhatsApp Image 2018 05 27 at 12.38.02

2018-05-04 Dodenherdenking

Op vrijdag 4 mei vond de jaarlijkse dodenherdenking plaats. De opkomst van onze gildebroeders en gildezusters was groot.

Het was een sfeervolle ceremonie met een indrukwekkend verhaal over een canadese piloot. Meesten van ons hebben de oorlog niet meegemaakt, het is goed dat stil staan bij de slachtoffers.

Het is goed om te zien dat daar ook veel jeugd bij is. Dit jaar werd er na de dodenherdenking een kop koffie aangeboden in 't Rad door de gemeente.

Een mooie aanvulling op de dodenherdenking om met elkaar nog even na te praten.

 

2018-05-06 Koningskroning

De nieuwe koning heeft lang geduld moeten hebben. Er viel nog een zondag in April waardoor hij pas op 6 mei werd geinstalleerd.

Vanaf het stamcafe 'in den Gekroonden Hoed' zijn we in optocht naar de kerk gegaan waar de heilige eucharistieviering plaats vond.

Het was stralend weer waardoor het felle zonlicht door de kerkramen voor een schitterende entourage zorgde. Het zilver blinkt nog harder, het wit blauw is nog feller.

De installatie van de nieuwe koning, Johan Klerx, verliep vlekkeloos. Door de hoofdman werd kort toegelicht wat het betekent om koning te zijn bij de Onz Lieve Vrouwe Schuts waarna de koning de eed van trouw heeft afgelegd. De hoofdman heeft de sjerp en de koningsketting omgehangen waarna onze Gildeheer, pastoor Hedebouw, de koning heeft gekroond.

Na de mis zijn we naar de Spil getrokken waar we met de naaste familie van de koning hebben genoten van een heerlijke kop koffie en een worstenbroodje.

 Kroning Koning Johan Klerkx 11

Kroning Koning Johan Klerkx 162

Kroning Koning Johan Klerkx 183

2018-04-24 Koningschieten

Op dinsdag 24 april 2018 vond het jaarlijkse koningschieten weer plaats. Vanaf het stamcafe 'in den Gekroonden Hoed' marcheerden we naar de St. Jan evangelist voor een plechtige eucharistie viering. Op de terugweg begon het een beetje te regenen maar dat waren meteen de enige druppels van die dag. 

Na een uitstekende koffietafel werd een kleine vergadering belegd. Traditioneel bood de huidige koning een koningschild aan. Mari en Mieke hebben een schitterend schild geschonken, een groot hart, lichtjes gehamerd met daarop een koe en een kalf. De hoofdman bedankte Mari en Mieke voor het voorbeeldig uitvoeren van het koningschap afgelopen jaar. 

Daarna werden twee nieuwe gildebroeders geinstalleerd, Adri de Bonth en Jan van Es. De hoofdman heeft hen eerst de rechten en plichten van het gildebroederschap voorgelezen waarna zij de eed van trouw hebben afgelegd. Beide ontvingen een certificaat en een zilveren speldje in de vorm van een hart als teken van hun lidmaatschap.

Installatie Jan en Adri

Rond elf uur konden we dan eindelijk gaan schieten. De boom werd gevreid door Frank Horvers van de Gemeente Heusden gevolgd door onze gildeheer en beschermvrouwe. Het werd een spannende wedstrijd, iedereen die mee schoot heeft gedacht dat hij serieus kans had tijdens zijn 3e schot. Maar uiteindelijk hebben we nog meer dan een ronde doorgeschoten. Met het 120e schot wist Johan Klerx het laatste hout naar beneden te halen. Bij de jeugd wist Jordi Smits weer de titel jeugdkoning te behalen.

Koning Johan en Jordi

In optocht zijn we de koningin in de scheidingstraat op gaan halen, Franka was helemaal trots op haar Johan. Via de norbertijnenstraat zijn we terug gemarcheerd naar de Spil, leuk om te zien dat mensen naar buiten komen als het gilde langs komt. 

In de Spil wachtte ons soep met broodjes waarna we een gezellige middag hebben gehad. Het was een zeer geslaagde dag.