Back To Top

 • Voor Jong . . .

  De schuts is er ook voor de jeugd. Broederschap en gezelligheid staan bij ons hoog in het vaandel.

 • . . . en oud

  Jan Geelen was met statiedag 2014 maar liefst 60 jaar lid! .

 • Oude en nieuwe tradities

  Hiernaast op weg naar de koningskroning, een nieuw traditie sinds enkele tientallen jaren.

 • Dames en meiden van harte welkom

  De tijden veranderen en de schuts verandert mee. Op onze eigen manier proberen we onze oude tradities levend te houden in de huidige tijdsgeest. Daar horen vrouwen bij het gilde bij. En natuurlijk volwaardig lid, vastgelegd in een nieuw unaniem goedgekeurd reglement.

 • Zin om te vendelen of trommen?

  Ben je 8 jaar of ouder en heb je zin om te vendelen of te trommen? We hebben al een gezellige groep tamboertjes en vendeliers maar daar kunnen er meer bij! Heb je zin, laat je ouders dan contact met ons opnemen.

2018-09-15 Statiedag

Op zaterdag 15 september vond de jaarlijkse statiedag plaats. Een lange traditie, van vroeger uit ook wel d'n teerdag genoemd. Een dag waar het gilde feest viert en de pot verteert. Een dag waarop het gilde ook zijn jubilarissen huldigt. Dit jaar twee stuks, Cees Blankers 40 jaar lid en Theo Brok 25 jaar lid. De ochtend staat in het teken van het schieten. Door de gildebroeders en gildezusters wordt gestreden om het mariabeeldje. Dit beeldje kun je als gildebroeder enkel bij deze wedstrijd bemachtigen. Dit jaar werd de wedstrijd gewonnen door Jack Moonen. Omdat deze het beeldje al ooit eerder heeft gewonnen schoof het door naar de eerste schutter die het nog nooit heeft gewonnen. Lucien Klerks mocht met de achtste plaats het beeldje ontvangen uit de handen van Kapitein Gerard Smits. Die drukte hem op het hart er zuinig op te zijn want je krijgt het maar 1 keer in je leven.

IMG 1289

Om half twee was de eucharistieviering waar we in optocht naar toe trokken vanaf onze schutskamer 'in den Gekroonden Hoed'. De jubilarissen waren opgehaald in luxe limousines en reden als echte royalties mee tussen het gilde, een schitterend gezicht. Na de eucharistieviering was er een receptie in ‘de Spil’, ons gezellige clubhuis/schietterrein aan de Dekkerseweg. Het zat goed vol, gezellig vol, na de koffie en gebak nam de hoofdman het woord. Als eerste om iedereen te attenderen op Rabo clubkas campagne waar we dit jaar weer aan mee doen. Iedere stem kunnen we goed gebruiken, ook die van u. Daarna werden de nieuwe gildevrienden geïnstalleerd. We hebben al 24 jaar lang een viertal gildevrienden die de schuts een warm hart toedragen, het clubke van Adri de Bonth, Martie Klerks, Jan van Loon en Frie van Asten is versterkt met Johan van de Wiel en Kees Muskens. Een mooie uitbreiding en verjonging. Overigens zijn we nog steeds op zoek naar gildevrienden. Draag jij de schuts een warm hart toe? Wil je genieten van onze festiviteiten zonder de plichten van het lidmaatschap? Neem dan gerust contact met ons op via onze site olvschuts.nl.

 

Na de installatie van de nieuwe gildevrienden was het tijd voor het huldigen van de jubilarissen. Beide jubilarissen zijn uit het zelfde hout gesneden liet de Hoofdman in zijn toespraken horen. Geen opvallende persoonlijkheden, liever op de achtergrond. Maar wel altijd aanwezig als we uitrukken of als er hulp nodig is. Cees Blankers haalt onder andere oud papier mee op en zit bij de schoefelploeg van het kapelletje. Theo haalt ook oud papier op en heeft jarenlang in het bestuur gezeten van het Elshouts Spektakel namens de Onze Lieve Vrouwe Schuts. Twee gildebroeders die zo de Hoofdman zei: ‘hem nauw aan het hart liggen, waar hij heel blij mee is’. Voor Cees Blankers was er ook nog een verrassing, tijdens de huldiging verschenen er 3 kleurrijke gasten in ons onderkomen, het bestuur van Kring Maasland. Cees Blankers werd door de kring hoofdman naar voren geroepen en fraai toegesproken. Voor alle verdienste bij de schuts en zijn 40 jaar lidmaatschap ontving Cees de kringonderscheiding in zilver. Na de officiële verhandelingen was het tijd voor een gezellige feestmiddag die via een heerlijk warm buffet verzorgt door De Remise overging in de feestavond. Het was een geweldige dag.

schuts201861

schuts201847

schuts201860

schuts201859